Chůze po mokrém koberci po čištění: Proč to nedělat

Je doporučeno chodit po mokrém koberci po čištění? Ne, je nejlepší počkat, dokud není koberec úplně suchý. Chůze po mokrém koberci způsobuje zploštění vlhkých oblastí, což vede k matování, drcení nebo natahování vláken, což může ovlivnit proces schnutí, vzhled po vyschnutí a životnost koberce.

Chůze po mokrém koberci může také způsobit opětovné znečištění koberce, a to zvláště při chůzi v špinavých botách nebo bosýma nohama. Přebytečná vlhkost může vést k růstu plísní, absorpci špíny, zabarveným stopám nebo zmatnění. Podle počasí a použité metody čištění může schnutí trvat 3 až 12 hodin.

Pokud musíte chodit po mokrém koberci, měla by to být lehká zátěž a počkejte alespoň 30 minut. Aby se zabránilo přenosu nečistot a prachu, noste bílé (nadýchané) ponožky nebo návleky na boty.

Níže jsou uvedeny podrobnosti o tom, kdy můžete vstoupit na vyčištěný koberec a proč je důležité počkat, než po něm budete chodit.

jak dlouho trvá čištění koberců

Proč byste měli počkat, než koberec úplně vyschne, než po něm budete chodit?

  1. Matování a zabarvení: Koberce s nadýchanými vlákny se při sušení zploští a zamotají.
  2. Absorpce prachu: Vlhké koberce velmi snadno absorbují špínu. Prach a nečistoty z vašich nohou se na něj snadno přichytí, což znamená další náklady a čas na čištění.
  3. Růst plísní a hub: Chůze po mokrém koberci vytváří ideální prostředí pro růst plísní, což vede k nepříjemnému zápachu.
  4. Nebezpečí uklouznutí: Přenesení vlhkosti z koberce na podrážky, ponožky nebo bosé nohy a následné stoupnutí na tvrdou podlahu výrazně zvyšuje riziko uklouznutí a pádů.

Jak dlouho čekat, než můžete chodit po mokrém koberci po čištění?

Po profesionálním čištění koberců dávejte pozor na mokrý koberec a buďte trpěliví, než zcela vyschne, aby se předešlo problémům, jako je růst plísní.

Doba schnutí závisí na různých faktorech, jako jsou:

1. Úroveň dovednosti čističe:

 

Některé společnosti na čištění koberců je příliš promočí vodou, což způsobí, že schnou několik dní místo několika hodin.

To se nestane se SIMONITA a naší profesionální technikou na čištění, která dokonale vyplachuje vlákna koberce bez přemočení podkladu a výplně. Díky silnému sání našich strojů z nákladních vozů dokážeme odstranit většinu vody z koberců, což znamená, že váš koberec bude sušit rychleji.

chůze po mokrém koberci

2. Metoda čištění

Různé faktory určují, kterou metodu čištění koberce použít, například úroveň znečištění a materiál koberce. Metoda suchého čištění je ideální, pokud chcete, aby koberec rychle uschl. Pěnové čištění využívá šampon k přilákání nečistot, které se poté vysají. Metoda bonnetového leštění je vhodná pro preventivní čištění, ale nenabízí hluboké čištění.

Nejlepší a nejdoporučovanější metodou výrobci koberců je metoda čištění horkou vodou – náš způsob!

3. Teplota/vlhkost:

Pokud jsou místnosti, kde necháváte koberec schnout, vysoce vlhké, bude schnutí trvat déle. Pokud je vzduch v místnosti suchý, absorbuje vlhkost z koberce a urychlí proces schnutí.

Nejlepší teplota pro váš dům po čištění koberce je mezi 20 a 24 stupni Celsia, nebo 70-75 stupni Fahrenheita.

4. Materiál a struktura koberce:

Vlnené koberce schnou déle než nylonové, protože jsou těžší. Některé tkaniny, styly a konstrukce koberců, jako například Berber koberce, jsou těsnější a kratší, což jim umožňuje schnout rychleji než delší koberce s vyšším vlasem, například shaggy koberce.

5. Míra znečištění koberce:

Lehce znečištěné koberce vyžadují povrchové čištění, které nepotřebuje mnoho vody. Silně znečištěné koberce potřebují více vody na čištění, a proto také déle schnou.

Na základě výše uvedených faktorů většina koberců ideálně schne 3 až 12 hodin po čištění.

Může však trvat až 24 hodin, než koberec zcela uschne, pokud jsou teploty velmi nízké, v oblastech s nízkým prouděním vzduchu ve vašem domě nebo z jiných důvodů.

větrák koberec

Jak urychlit schnutí koberce?

  1. Dostatečné proudění vzduchu: SIMONITA doporučuje urychlit proces schnutí otevřením dveří a oken a spuštěním stropních ventilátorů asi 2 až 3 hodiny po čištění. Stojanové ventilátory také pomáhají cirkulaci vzduchu v domě. Pro dosažení skvělých výsledků umístěte ventilátor poblíž vchodu.
  2. Použijte odvlhčovač nebo sušicí systém: Odvlhčovače mohou pomoci udržet nízkou úroveň vlhkosti ve velmi vlhkých oblastech, stejně jako zapnutí klimatizace, zejména pokud je velmi horký den.
  3. Udržujte nábytek mimo: Nábytek může zpomalit schnutí tím, že brání správnému proudění vzduchu. Může také způsobit skvrny nebo růst plísní na vlhkém koberci. Počkejte, až bude koberec zcela suchý, než nábytek vrátíte na své místo.

Jak dosáhnout skvělých výsledků po profesionálním čištění koberců

Nechte koberec úplně vyschnout:

Když umožníte dostatečný čas na vyschnutí, prodloužíte životnost koberce, zachováte jeho čistotu a dosáhnete vynikajících výsledků po úklidové službě. V závislosti na typu koberce, úrovni dovednosti čističe a použité metodě čištění může trvat 3 až 12 hodin, než koberec úplně uschne.

V SIMONITA jsme nejznámější pro naši metodu horkovodní extrakce (parní čištění). Použitím této metody trvá několik hodin, než koberec úplně uschne, většinou 6 až 12 hodin.

Testujte suchost koberce pomocí rukou. Můžete na něj začít chodit, pokud je suchý na dotek. Tmavé skvrny nebo zatuchlý zápach po čištění naznačují, že je koberec stále vlhký; nechte ho déle schnout.

Dodržujte rady odborníků:

 

Profesionální úklidová firma by vám měla poradit, jak dlouho musíte počkat, než budete chodit po čerstvě vyčištěném koberci.

Doporučení závisí na tom, jak byl koberec vyčištěn, na typu koberce a metodě čištění. Prosím, řiďte se danými pokyny.

Používejte ochranné kryty:

Použijte čisté koberce nebo ručníky na vysoce frekventovaných místech a čisté návleky na boty.

Často se ptáte

Je bezpečné, aby kočky chodily po mokrém koberci po čištění?

Ne, není to bezpečné. Většina běžně dostupných čistících prostředků obsahuje chemikálie, které mohou být škodlivé, pokud s nimi kočka přijde do přímého kontaktu.

Kočky se samy čistí, což by mohlo být pro jejich zdraví škodlivé, pokud by pozřely tyto chemikálie.

Čistící prostředek také dělá koberce extrémně kluzkými. Vaše kočka by mohla uklouznout a spadnout, pokud by chodila po mokrém, šamponovaném koberci a následně po hladkém povrchu.

Udržujte kočku v jiné místnosti, dokud koberec úplně nevyschne. Ujistěte se, že má dostatek jídla, toaletu a pelíšek.

Jak mokrý je koberec po hloubkovém čištění?

Ihned po čištění je koberec cítit vlhce. Počkejte alespoň 6 hodin, než na něj budete chodit.

Vaše chodidla mají nízkou trakci na mokrém koberci, což zvyšuje riziko uklouznutí a pádů, které mohou být nebezpečné. Vy, vaše děti i domácí mazlíčci byste se měli vyhýbat chůzi po mokrém koberci.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám může trvat, než koberec po čištění vyschne. Vysoké teploty urychlují sušení, zatímco nízké teploty tento proces zpomalují. Buďte trpěliví.

Mohu zakrýt mokrý koberec, abych po něm mohl chodit?

Ano, můžete pokrýt mokrý koberec bílými suchými ručníky v oblastech s vysokým provozem. Pomohou chránit koberec před zašpiněním a zároveň absorbují vodu, čímž urychlí sušení.

Vyhněte se samolepícím ochranným fóliím na koberce. Ty by se mohly ztvrdnout a poškodit mokrý koberec. Používejte je pouze na úplně suché koberce.

Papír použitý na chůzi po mokrém koberci by měl být bez lepidla.

Jak brzy po čištění koberců mohu vysávat?

Mnozí lidé se ptají, zda by měli vysávat po čištění koberce. Odpověď je ano, ale pouze po úplném vyschnutí koberce. Doporučuje se počkat alespoň 24 hodin, než začnete vysávat.

Zavolejte experty na čištění koberců!

Pro všechny vaše potřeby čištění koberců najměte SIMONITA Brno. SIMONITA je nejlepší poskytovatel služeb čištění koberců díky vynikajícímu čisticímu procesu, produktům, nástrojům a pětihvězdičkovému zákaznickému servisu.

Používáme nejúčinnější metodu čištění, extrakci horkou vodou, kterou doporučuje většina výrobců koberců.

Zašlete nám poptávku nebo volejte na 777 472 866